2011 m. gegužės 27 d., penktadienis

Nuostabumas. Pats pačiausias cukinijų naikinimo būdas :)

Pasirodo, cukinija nuostabi daržovė! Joje beveik nėra kalorijų, ji stiprina raumenis ir širdį, spartina medžiagų apykaitos procesus, “suriša” riebalus, padeda pašalinti vidurių užkietėjimus ir puikiai tinka norintiems sulieknėti. Cukinijoje gausu vitaminų C, PP, B, provitamino A, angliavandenių, pektinų, mineralinių druskų – natrio, kalio, vario, magnio, kalcio, geležies, cinko, fosforo ir kt. Jose esantis vitaminas E padeda organizmui nugalėti stresus, suaktyvina fizinį ir protinį darbingumą, sustiprina nervus, smegenis ir suaktyvina baltymų sintezę kiekvienoje ląstelėje. Cukinijos padeda iš organizmo pašalinti cholesteriną,  gyvsidabrį, šviną, kobaltą, radioaktyvųjį stroncį. 

Cukinija – bene vienintelė daržovė, kurią galima valgyti be apribojimų. Ji tinka visiems – sveikiems ir ligoniams, vaikams ir seneliams.

Mano mylimos sesutės neseniai atrastas receptas. Viskas prasidėjo nuo to, kad mama atnešė namo kelias cukinijas. Ir kaip visada, sukti galvą, ką su jomis daryti, teko man. Ačiū už pagalbą sesei. Mūsų sekmadieninis "pasikulinarinimas" davė nuostabių rezultatų. Štai ir nuostabaus cukinijų apkepo receptas:


500 g cukinijų
1 vidutinio dydžio svogūnas

1 vidutinio dydžio morka

75 g tarkuoto fermentinio sūrio

110 g miltų
1 arb.š. kepimo miltelių

4 kiaušiniai
druskos, pipirų 



Smulkintus svogūnus apkepinti gerai įkaitintoje keptuvėje, kol suminkštės, apie 5 minutes. Cukinijas smulkiai sutarkuoti ir nuspausti susidariusį skystį. Į cukinijas įmaišyti kepintus svogūnus, smulkiai tarkuotas morkas, sūrį, miltus, kepimo miltelius, kiaušinius, druską bei pipirus.
Paruoštą masę supilti į kepimo popieriumi išklotą kepimo formą. Kepti iki 180 C įkaitintoje orkaitėje apie 45 minutes, kol gražiai paruduos ir taps standus. Iškepus, leisti kelias minutes pastovėti ir praaušti, tuomet pjaustyti ir patiekti. 

 Kaip tik dabar šis gardumynas kepa mano orkaitėje, mmm.. :)))

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą